«Βραδιά του Ερευνητή»

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι της Μονάδας Πρασίνου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Κόντος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, και η κ. Μαρία Χαμαλίδου, Εργοθεραπεύτρια, συνοδευόμενοι από έναν λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας του ΨΝΘ, καθώς και οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων (Ι.ΕΥ.Π.)-Ερευνητική Μονάδα Σίνδου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, Γεωπόνος και Διευθυντής Ερευνών, και Δρ. Βασιλική Κυνηγοπούλου, Χημικός, συμμετείχαν στην εκδήλωση “Βραδιά του Ερευνητή” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, κυρίως λόγω της συμμετοχής εκατοντάδων ενηλίκων και παιδιών, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τη γεωσκωληκοκομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.), καθώς και για την κοινωνική σημασία της επανένταξης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η ικανοποίηση μας αυξήθηκε διότι στο περίπτερό μας φιλοξενήσαμε παιδιά και γονείς, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τους γεωσκώληκες, τη διαδικασία της κομποστοποίησης και την Μονάδα Πρασίνου. Πολλά παιδιά σταμάτησαν στο περίπτερό μας για να ανακαλύψουν “σκουλήκια” στο κομπόστ, παίζοντας και γελώντας, ενώ ταυτόχρονα μας άκουγαν προσεκτικά που τους εξηγούσαμε πως παράγουμε και πως χρησιμοποιούμε το κομπόστ στα θερμοκήπια του Ψ.Ν.Θ.. Επίσης πολλοί ενήλικες επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη Μονάδα Πρασίνου και τους ανθρώπους που απασχολεί, καθώς και για την προσπάθεια του Ψ.Ν.Θ. και του Ι.ΕΥ.Π. να προάγουν την κυκλική οικονομία σε τέτοιες κοινωνικές ομάδες.

Πολλές συζητήσεις διεξήχθησαν μέσα από αίσθημα χαράς το οποίο διαμορφώθηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την ευκαιρία που μας δόθηκε να γνωρίσουν εμάς και το έργο μας επισκέπτες όλων των ηλικιών και θα χαρούμε ιδιαίτερα να συμμετέχουμε σε ανάλογες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο μέλλον.

Συμμετοχή της ‘’Μονάδας Πρασίνου’’ του ΨΝΘ στην Έκθεση FORWARD GREEN EXPO 2023

Το Οργανωμένο Επανενταξιακό Πρόγραμμα Αποκατάστασης ‘’Μονάδα Πρασίνου’’ του ΨΝΘ (αρμόδιος ο Επιστημονικά Υπεύθυνος κ. Κωνσταντίνος Κόντος), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων-Ερευνητική Μονάδα Σίνδου του ΕΛΓΟ ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’ (υπεύθυνοι ο Διευθυντής Ερευνών Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης και η Δρ. Βασιλική Κυνηγοπούλου), προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Έκθεση FORWARD GREEN EXPO 2023 στο stand B12, που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ, 08-10 Ιουνίου. Στόχος ήταν η προβολή και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παραγωγής και εφαρμογής compost από τα φυτικά και τροφικά υπολείμματα του Ψ.Ν.Θ., καθώς και η εφαρμογή του compost στα θερμοκήπια και στους λαχανόκηπους της Κοιν.Σ.Επ. ’’ΑΡΓΩ’’.

Η παρουσίαση του έργου του Οργανωμένου Επανενταξιακού Προγράμματος Αποκατάστασης ‘’Μονάδα Πρασίνου’’-ΙΕΥΠ, με την καινοτόμα πρωτοβουλία και δράση της προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ιδιαίτερα, ο υπουργός Επικρατείας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κ. Σκουρής Βασίλειος , ο Σύμβουλος του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας, κ. Κρεμλής Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου Βούλα, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Παπαστεργίου Δημήτρης, ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε κ. Αγγελόπουλος Σταμάτης, η Γενική Διευθύντρια Έρευνας κ. Τσαγκαράκου Αναστασία, Διευθυντές- Ερευνητές από το ΕΛΓΟ ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’, Ερευνητές από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, εκπρόσωποι από την BioGov.net, η Πρόεδρος του Σ.Ο.Ψ.Υ κ. Καπασακάλη Ελένη και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επισκέπτες του stand επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συμμετοχή των ‘’ασθενών’’ στα στάδια της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς έγιναν και προτάσεις για μελλοντικές συνεργασίες και συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα(ΕΚΕΤΑ,BioGov.net κ.λ.π) στο πλαίσιο της στήριξης και απασχόλησης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος “Εμείς & Εσείς” στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής διά της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και   Δημόσιας Υγείας με την συμμετοχή  του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου και  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2019, διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση με τον τίτλο “Μουσική στο Δρόμο” για την κοινωνική ευαισθητοποίηση των κατοίκων, κατά του στίγματος της ψυχικής υγείας, με τη φιλική συμμετοχή των φορέων της πόλης μας που ασχολούνται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ( Μονάδα Πρασίνου Ψ.Ν.Θ., ΚΕΘΕΑ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΑΡΓΩ”,  Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΙΑΝΟΣ”, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης “ΣΕΙΡΙΟΣ”, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας), καθώς και με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων στο χώρο της ψυχικής υγείας.

     ”Το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας” δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε ”Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα είναι μία στάση ευθύνης και το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε. Με αυτή τη σκέψη υποστηρίζουμε παρόμοιες δράσεις που συμβάλλουν σε θετική κατεύθυνση”.

     Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος ”Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αρμονική συνύπαρξη όλων, η ενίσχυση της επικοινωνίας ως μέσο αντιμετώπισης της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού με όπλο την μουσική”.

      Τα μουσικά συγκροτήματα που συμμετείχαν είναι τα: “Εμείς κι Εσείς” της Μονάδας Πρασίνου,”180 μπύρες” , “reggetiko project”, Κυριάκος Ξανθόπουλος.       

      Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο άνω τμήμα του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας (Αγίας Σοφίας με Ερμού) στις 10/10/2019, ημέρα Πέμπτη και ώρες 19:00-21:00.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ

Η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στη  γιορτή «Ελιάς & Λαδιού» που διοργανώνει η Μονάδα Πρασίνου, σε συνεργασία με το Γ.Ε.Π.Ε. & ΚΔ., την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12:00μμ., στον “Πολυχώρο Πολιτισμού” του Γ.Ε.Π.Ε. & ΚΔ. – Ψ.Ν.Θ.

Η γιορτή έχει  διττό σκοπό· αφενός μεν, επιδιώκει την ενίσχυση  και προβολή  της προσπάθειας  των ασθενών στο ευρύ κοινό αφετέρου δε, φιλοδοξεί να παρουσιάσει τα προϊόντα, με παράλληλη γευστική δοκιμή αυτών,  που καλλιεργούνται  και παράγονται με τη συμμετοχή, επιμέλεια  και προσωπική  εργασία των επανενταξιακών ασθενών της Μονάδας Πρασίνου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό συγκρότημα  «Εμείς κι Εσείς», στο οποίο συμμετέχουν επανενταξιακοί ασθενείς του φορέα μας.

 

Συμμετοχή του συγκροτήματος “Εμείς & Εσείς” στη ΔΕΘ

Φωτογραφία του συγκροτήματος με τον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου υγείας κ. Σταμάτη Βαρδάρο.

Το Συγκρότημα «Εμείς & Eσείς» της Mονάδας Πρασίνου του ΨΝΘ, συμμετείχε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας που ήταν αφιερωμένο κατά κύριο λόγο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην καινούρια  μεταρρύθμιση που υλοποιείται. Μολονότι στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας δόθηκε μία προτεραιότητα στην εξοικείωση των πολιτών με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν έλειψαν και πρωτότυπες δράσεις σε θέματα που αφορούν την Αγωγή Υγείας, την Πρόληψη και την Ψυχική Υγεία.

Η παρουσία όλων και η κατάθεση της δημιουργικότητας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί.

Γιορτη Ελιάς & Λαδιού 2017