ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΙΑ “ΣΤΡΑΒΗΛΟΣ”
Η ιδέα της συλλογής – επεξεργασίας και προώθησης της παραδοσιακής ελιάς, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2005 και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την παρασκευή και άλλων βιολογικών προϊόντων.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΕΛΑΙΩΤΗΡ”
Τα μέλη του προγράμματος, έχοντας αποκομίσει θετική εμπειρία από την συλλογή και επεξεργασία της παραδοσιακής ελιάς, πρότειναν την αξιοποίηση των παράγωγών της. Έτσι, ένα μέρος της παραγωγής του ελαιοκάρπου προορίστηκε για ελαιόλαδο, το οποίο εν καιρώ εμπλουτίστηκε με αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ “ΠΕΡΣΟΠΟΛΤΙΟΝ”
Η Μονάδα Πρασίνου προκειμένου να αξιοποιήσει την ποσότητα ντομάτας που προμηθεύεται δωρεάν από Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, προέβει στην παρασκευή σάλτα ντομάτας.
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ “ΚΥΔΑΛΙΜΟΝ”
Στο πλαίσιο συνεργασίας της Μονάδας Πρασίνου με το Θ.Χ.Π.Θ. “Ο Άγιος Παντελεήμων” για τη διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου του, συμπεριλαμβάνεται και η συλλογή των οπωροφόρων δέντρων που ευδοκιμούν σε αυτόν. Έτσι, ξεκίνησε να παρασκευάζεται το γλυκό κουταλιού από κυδώνι.
ΗΔΥΠΟΤΟ “ΡΟΙΑ”
Από τα οπωροφόρα δέντρα που ευδοκιμούν στον περιβάλλοντα χώρο του Θ.Χ.Π.Θ. “Ο Άγιος Παντελεήμων” αξιοποιήθηκαν και τα ρόδια προκειμένου να παρασκευαστεί από αυτά ηδύποτο.
ΦΥΛΛΟΧΩΜΑ – COMPOST
Από την έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων της Μονάδας Πρασίνου και με την χρήση του φορτωτή CASE, ξεκίνησε σε πειραματικό στάδιο η διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου. Στα οργανικά υπολείμματα εντάσσονται: τεμαχισμένα κλαδιά, χόρτα από γκαζόν, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών από το μαγειρείο, και άλλων ανακυκλώσιμων ειδών, τα οποία με τις κατάλληλες συνθήκες αερισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας, PH, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν άριστο εδαφοβελτιωτικό (φυλλόχωμα) προορισμένο για λουλούδια, κήπους, λαχανικά και άλλα.